zondag 10 januari 2016

geldzaken en goede voornemens

Behalve afvallen, meer bewegen en stoppen met roken zijn ook geldzaken vaak onderwerp van goede voornemens. Net als andere goede voornemens sneuvelen ze meestal snel. Met afvallen en meer bewegen heb ik zelf heel veel ervaring. Vooral wat er niet lukt en waarom. Daarom een tip: niet teveel tegelijk, geen grote stappen, blijf aardig voor jezelf als het niet in één keer allemaal lukt.

Je moet al heel veel dingen (vaak van jezelf) op tijd opstaan, je huis netjes, je kinderen voorbeeldig, je werk goed doen, je ouders bellen,  met vrienden afspreken, boodschappen, klussen, een beetje leuk zijn voor je partner... 

Maak het jezelf dan ook zo makkelijk mogelijk. Pak een klein ding, zó klein dat je het niet merkt.

Droom niet van makkelijk succes. Een staatslot is meestal niet de oplossing, bereid je voor op een marathon. Het goeie nieuws is dat je mag wandelen, tussendoor in een café zitten, als je maar beweegt in de richting van de finish. Je stelt bovendien zélf vast waar de finish ligt!

Laat je niet afleiden door de gedachte dat het mislukt: als je doel klein is kán het niet mislukken. Stel geen doel zó groot dat de mislukking is ingebakken. Ik geloof niet erg in het stellen van enorme doelen. Dat is voor mij ontmoedigend. Al is het één sigaret per dag minder, één ons gehakt minder in de pastasaus, 1 keer op de fiets en de auto laten staan. Eén euro in de kinderspaarpot. 'Maak je doelen klein. Je moet eerst kruipen voor je kunt lopen, en wandelen voor je kunt joggen. Als je zou willen sparen, waarom niet beginnen met een automatische overboeking van tien euro? Ik hoor je al zeggen: ja zeg zo'n klein  bedrag.... Als je nu niet spaart, ga je zo toch op weg naar de finish.

Zorg dat het niet oncomfortabel wordt:

Denk niet in topscores: perfectionisme is een garantie op falen. Als je je situatie nu een vier geeft is een vijf beter, een tien is voorlopig niet het streven. Misschien ben jij uiteindelijk dolgelukkig met een zesje.

Doe niet steeds wat anders: als je jouw kleine stappen wilt doen door te bezuinigen op je vaste maandelijkse lasten, switch dan niet opeens naar goedkoper boodschappen doen of andersom: één ding tegelijk! Eérst je telefoon abonnement, dan je energieleverancier, dan abonnementen of verzekeringen. Stapje, stapje, stapje....Of als je begint met de boodschappen: eerst een maand bijhouden, dan kijken of en waar er wat af kan, en dan pas je vaste maandlasten. 

Het helpt om het een beetje als spel te zien, of als een mini bedrijfje. Ikzelf maak vaak een opstelling van elf spelers in een veldopstelling, dat geeft een mooi duidelijk overzicht, en leeft vaak wat meer dan een dorre cijferopstelling. Daar tekenen we dan Almelose stoplichten bij. Je kleurt zelf in met rood/oranje/groen. Zo zie je snel waar je een verbeterpunt hebt. Een oranje stoplicht is heel vaak " ik heb geen flauw idee"  Elke maand steeds verder roodstaan is een knalrood stoplicht, een spaarrekening met voldoende saldo is dan groen. Probeert 't maar eens! Je krijgt snel je korte termijn verbeterpunten te zien!

Laat je niet ontmoedigen door verhalen -ook van bloggers- over in recordtempo je halve hypotheek aflossen, geweldige besparingen bereiken en zo. Maar weinig mensen houden een zo extreme activiteit lag vol, en veel van je uitgaven liggen zo vast dat je er niet direct iets aan kunt veranderen. Een keer per dag twintig minuten wandelen is véél makkelijker dan elke dag een uur hardlopen. Trek je plan in een aangenaam tempo en wees je bewust van kleine succesjes. Besef dat er heel veel mensen zijn die 't beter doen of hebben, en heel veel die 't minder hebben. Vergelijk jezelf niet met anderen. Als jij € 2.500,-- maandinkomen hebt, is € 50,-- twee procent. Er zijn stakingen voor minder.

Uiteindelijk moet het vanzelf gaan: zonder inspanning zijn je inkomsten en uitgaven in balans, je hebt een voldoende spaarpotje voor de grote en kleine stroppen, je hebt belangrijke risico's afgedekt én je weet zo'n beetje wat er in grote lijnen nu en in de toekomst financieel op je pad kan komen. Dat is mooi genoeg. Meer mag, maar hoeft niet. Minder liever niet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten