woensdag 21 oktober 2015

De gemiddelde spaarder en waarom jij dat niet bent.

 Het  gemiddelde spaarsaldo per Nederlander is ongeveer € 20.000,--. Per persoon.  Dat klinkt best wel positief, en -zeker als je nog niks hebt- , nogal intimiderend veel. Hoe kom je aan zo'n bedrag, en hoe lang duurt dat wel niet. Als je niet oppast ben je al ontmoedigd voor je begint te sparen! Dan is het handig om je te realiseren dat ongeveer een derde van de gezinnen een reserve heeft van niks. Zero noppes nul komma nada. Elke maand het eind van de maand halen, en hopen dat er geen "onverwachte uitgaven" zijn. Die kun je toch snel inhalen? Als jij nu achteraan hobbelt moet je je niet richten op de koploper, maar op de persoon die vlak voor je loopt. Maak je doel klein, en haalbaar. 

Wiskundig is er nogal verschil tussen het gemiddelde en de mediaan. Niet afhaken nu! Ik ben met een dikke onvoldoende voor wiskunde van de MAVO gekomen, dus als ik 't snap snap jij 't ook! Het gemiddelde is makkelijk. We tellen alles bij elkaar op, delen door het aantal en je hebt 't gemiddelde.

Praktisch onderzoek: we laten 48 mensen op een weegschaal stappen, laden ze in een bus, delen het totaal aantal kilo's door 48, en ziedaar: het gemiddeld gewicht. Daar zit een baby bij van een paar kilo, en een kerel van twee meter en ruim honderd kilo. Een paar zitten op 't gemiddelde, maar de meesten wijken nogal af. Zowel baby als tweemeterman hebben er weinig aan zich aan het gemiddelde te spiegelen. Stel nou, de zwaarste mens ter wereld stapt in. Dan gaat het gemiddelde met een kilootje of wat omhoog, maar eigenlijk valt 't wel mee. Zo extreem zijn de verschillen niet. Honderd keer zo zwaar als de lichtste, dan ben je er echt wel.

Nu is het rare van euro's dat er geen einde aan de groei zit. Tel 48 spaarpotten, en het gemiddelde zou die € 20.000 zijn. Dan kunnen er best 47 met niks zijn, en 1 miljonair. Neem een bus met gemiddeld € 20.000,--. er stapt er één uit met niks, en mevrouw Heineken stapt in, met een vermogen van € 4,500.000.000,-- als ik de nullen goed heb. Wat is dan het gemiddelde? Je hebt helemaal niks aan die gemiddelden. Behalve als je als politicus je beleid wilt baseren op het gemiddelde vermogen en inkomen van gepensioneerden, dan ben je een complete ramp: de overgrote meerderheid ( mediaan: wat het meest voorkomt)  heeft AOW en een beperkt pensioen, een derde heeft theoretisch nogal wat geld door bezit van een eigen woning, maar door de kleine groep zeer welvarenden is het gemiddelde wel hoog. Prinses Beatrix doet ook mee...

Laat je dan ook niet afleiden door allerlei te hoog gegrepen bedragen. De marathontraining begint ook niet met twee uur duurtraining, maar met een kwartier wandelen, afgewisseld met een beetje joggen. En je begint niet met een schema van 2 uur en tien minuten. Onhaalbare doelen, slecht idee.

Een klein begin kan bijvoorbeeld zijn: zoek de spaarrekening met momenteel de hoogste rente, ( BLG en Zwitserleven momenteel) open zo'n rekening en boek maandelijks automatisch een bedrag over. Het gemiddelde spaarbedrag is ongeveer vijftig euro. Dat is tamelijk weinig. Als je inkomen € 2.500,-- is en je spaart 5 procent heb je dan ook al een geweldige verbetering ten opzichte van het eind van de maand halen. Is dat haalbaar?

2 opmerkingen:

  1. nog kleiner: zet een spaarpotje (de kringloop heeft regelmatig geinige) of een lege jampot met etiket bij je sleutelplek, en doe daar elke dag je losse kleingeld in. Of elke dag 1 euro.
    Dit is het potje dat je spaart, en dus overmaakt elke maand (week?) naar je spaarrekening.
    Of gebruik pinsparen: bij elke pinbetaling laat je je bank automatisch 5% of 1% van het pinbedrag naar je spaarrekening overmaken. Voel je bijna niet in je saldo, tot je op je spaarrekening kijkt en verbaasd bent hoeveel je hebt kunnen sparen.
    Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een spaarpotje waar je het geld "echt" in zit zitten is een heel goed idee! Stop kleine besparingen op je boodschappen ook in het potje: afgeprijsde artikelen, een duurder artikel vervangen door een goedkoper. Het allerbelangrijkste is beginnen en volhouden. Zo'n spaarpotje motiveert enorm! Dank voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen